Ai hotărât să te adresezi la o agenție de organizare a evenimentelor și să încredințezi realizarea acestuia profesioniștilor? Bună decizie! Astfel vei economisi timp, bani, nervi și vei avea un eveniment integru și bine conturat. Acum pe piața noastră sunt foarte multe agenții de acest fel și înțeleg miresele, care se pierd în mulțimea ofertelor. Ce faci? Cum vorbești? Ce ar trebui sa întrebi chiar la prima întalnire pentru a înțelege că ai gasit exact ce ți-ai dorit?  Îți propun să faci tema pentru acasă și sper că acest articol te va ajuta să te orientezi în spațiu și să alegi o echipă profesionistă pentru realizarea unei nunți de invidiat.

 

Despre dată

Nu este neapărat să vii în agenție cu locul și data petrecerii deja fixate, ba chiar mai mult! Aș zice ca e binevenit să alegi restaurantul împreună cu organizatorul, care va veni cu mai multe variante de alegere a acestora, reieșind din așteptările clientului, legate fie de stil sau fie de buget. Agenția va explica punctele forte și punctele slabe a fiecărei săli de banchet, fiind neimplicată financiar, adică neinteresată să-ți „vândă” cu orice preț localul său. Asigură-te cel puțin că nașa nu și-a planificat nașterea în ziua cea mare, iar fratele, plecat peste hotare, reușeste să-și rezerveze un bilet la avion. E important să știi că prețurile în diferite perioade ale anului sunt diferite la mai multe servicii și dacă optezi pentru un buget mai modest, acest fapt îți vine în ajutor.

Întrebare incomodă: Dacă nunta mea va fi organizată într-o perioadă mai puțin solicitată – de ce bonusuri sau cadouri voi beneficia?

 

Despre buget

Evident că la începutul pregătirilor nu poți ști cu exactitate bugetul evenimentului, dar, dacă e să facem o comparație, păi nu te pornești la piață după cumpărături fară a ști câți bani poți cheltui!? În plus, cifra aproximativă va ajuta organizatorul să-ți facă o ofertă mai exactă vis-a-vis de alegerea restaurantului, muzicienilor, fotografilor etc. Nu este un secret că pe piață există servicii de diferită calitate, care se raportează la onorariile prestatorilor.

Întrebare incomodă: Onorariul agenției depinde de bugetul evenimentului meu?

Despre format

Este foarte important să discutați prealabil în familie formatul evenimentului, cum îl vedeti, sau cum doriți să fie?! Unul în cerc intim sau unul grandios? Cu orchestră sau DJ? Cu accente puse pe decor sau divertisment? Cine sunt oaspeții tăi, referindu-te la vârstă sau interese? Astfel vei ajuta agenția să contureze evenimentul cu exactitate și vei da invitaților tăi ceea ce își doresc. Bineînțeles, nu trebuie să-ți neglijezi gusturile proprii, doar puțin să te conformezi! Asculți „jazz-ul” și savurezi „sushi” cu iubitul tău în cadrul unei cine romantice!

Întrebare incomoda: Cum agenția selectează prestatorii? După preț sau după calitate?

 

Despre stil

Este minunat, când mireasa vine în agenție știind deja ce vrea și cum vede viitoarea sa nuntă! Dar, daca nu ești hotarâtă, cere să-ți fie arătate mai multe evenimente organizate de aceasta și vei înțelege dacă gusturile tale corespund viziunilor organizatorului. Nu uita, că gusturile nu se discută, dar… „se plătesc”. Important este ca noțiunea de frumos să fie percepută de ambele părți la fel. Găsește agenția sau persoana care va fi „pe aceeași undă” cu tine, deoarece mai departe va trebui să ai toată încrederea în sfaturile ei.

Întrebare incomodă: Toate evenimentele pe care mi le-ați arătat, vă aparțin? Veți face o schiță pentru vizualizarea stilisticii propuse?

 

Despre nunți care ți-au plăcut.

Fă o retrospectivă a tuturor cunoștințelor tale despre nuntă. Adu-ți aminte de nunțile la care ai fost prezentă ori de impresiile argumentate ale prietenilor cu referire la nunțile vizitate. Aminteste-ți sau mai bine vizionează câteva filme despre nunți și fă o listă cu tot ce ți-a plăcut. De exemplu: cum arăta mireasa, ce a spus sau a făcut mirele, cum a fost amenajată sala, „săritura în bazin” de la final sau culoarea papionului al cățelușului îmbrăcat festiv etc. Ai înțeles, da? Crede-mă că toate acestea, vor spune mult mai multe despre tine și dorintele tale organizatorului, decât cuvintele generaliste despre faptul că îți dorești o nuntă frumoasă, romantică și elegantă.

Întrebare incomodă: Cum puteți personaliza evenimentul meu?

 

Despre nunți care nu ți-au plăcut.

Acum fă viceversa! Pregătește un „black list” a tot ce nu ți-a plăcut sau mai bine zis pune pe foaie toate temerile tale. Astfel nu vei călca pe toate greblele posibile, iar organizatorul va putea să vină cu oferte corespunzatoare de la prestatori ce țin nu doar de nivelul profesional și preț, dar și alte detalii cum ar fi look-ul fotografului sau al muzicienilor. Asta în cazul în care acest moment este important pentru tine. Totodată, dacă opiniile în interiorul familiei s-au împarțit, o agenție cu experiență vine și cu propuneri concrete vis-a-vis de schimbarea scenariului sau tradițiilor clasice pe o notă mai modernă,  astfel împacând toate taberele.

Întrebari foarte incomode: Cine exact va fi consultantul meu personal?  Cine va fi coordonator la nunta mea? Cum vor fi soluționate forță majoră? Cum procedați dacă la final nu s-au respectat condițiile contractuale?

 

Despre viață

Și ca să terminăm pe o notă placută, propun să-ți amintești despre istoria voastră de dragoste: cum, când și unde v-ați cunoscut? Ce sau cine v-a unit? Care este melodia dragostei voastre? Important e să conștientizezi faptul că nunta nu este unicul și singurul eveniment plăcut și nu este unul rupt din contextul vieții voastre! Nunta nu este punctul final sau mai bine zis nu este lupta decisivă într-un război, ca să arunci toate forțele și toți banii pentru a atinge scopul cu orice preț. Nunta este o continuare logică a vieții voastre de zi cu zi, în care urmează să fie înca multe sărbători și momente importante, precum nașterea copiilor, bucuria călătoriilor comune, jubileul primului sarut și multe, multe alte evenimente care te vor marca. Îți doresc ca nunta ta să îți lase o amintire placută, începând cu primele pregătiri și până la plecarea ultimului oaspete din a doua zi de la „zeamă”. Fă o alegere corectă de la bun început. Cum se zice: „Pășește cu dreptul”! Nu te sfia să adresezi întrebări incomode și alege o agenție de încredere. Mult succes!